U Federaciji BiH obučeno 80 asistenata u nastavi

Socijalno-edukativni centar  u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje proveo je obuke za 80  asistenata u nastavi u Federaciji BiH. Obuke su se provele u četiri regionalna centra: Livno, Mostar, Tuzla i Sarajevo  u vremenskom periodu od 27. 10. do 09. 12. 2018. godine.

 

Tijekom četiri modula obuke polaznici su od stručnjaka defektologa i psihologa  imali priliku saznati ulogu i zadatke asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta, način koordinacije inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva te razlikovati vrste i stilove komunikacije. Sadržaji obuke su se realizirali prema andragoškim standardima uz primjenu adekvatnih interaktivnih nastavnih metoda, gdje je polaznik u središtu nastavnog procesa aktivno sudjelujući u diskusijama i refleksijama.

 

Po završetku  projekta koordinatorica projekta, Zvjezdana Nakić je svim asistentima u nastavi poželjela sreću te da stečena znanja i vještine primjene u budućem radu. Gđa Nakić je izrazila nadu da će asistenti svoje zadatke izvršavati profesionalno u cilju ostvarivanja punih potencijala učenika s poteškoćama u razvoju. Nakon završenog projekta, 80 polaznika je dobilo SEC certifikat o uspješno završenoj obuci.