Tiču se svih nas! Demencije u svijetu koji se mijenja

Edukativni skup u organizaciji Socijalno – edukativnog centra Banja Luka i udruženja MEMO Fokus iz Beograda

Banja Luka, 25. oktobar 2018. godine u 17, 30 sati

Ulaz je besplatan!

Sa starenjem svjetske populacije, procjenjuje se da će se broj oboljelih od  demencije utrostručiti  do 2050. godine – sa sadašnjih 50 miliona, na 152 miliona oboljelih.

Pretpostavka je da u svijetu od demencije trenutno boluje oko 50 miliona ljudi. Svake godine se dijagnosticira novih 10 miliona pacijenata. Alchajmerova demencija je najučestalija forma i čini 60/70 % svih demencija.

Svjetska populacija stari. Poboljšanja u pružanju usluga u zdravstvenim sistemima širom sveta dovela su do toga da ljudi žive duže i kvalitetnije. Međutim, ovaj željeni pomak je doveo i do povećanja broja osoba oboljelih od hroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i demenciju.

Iako se demencija uglavnom javlja kod starijih osoba, ne predstavlja normalan dio starenja. Demencija je sindrom, uglavnom kronične i progresivne prirode i vremenom dovodi do poremećaja pamćenja, mišljenja, ponašanja i sposobnosti obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.

Demencija je također i veoma zahtjevno oboljenje, ne samo za one kojima je postavljena ova dijagnoza, već i za njegovatelje i članove obitelji oboljelog. Jedan je od glavnih uzroka invaliditeta u starijim godinama. Nerazumevanje prirode ovog oboljenja često dovodi do stigmatizacije i jačanja barijera koje rezultiraju u zakašnjelom postavljanju dijagnoze, a samim tim i odlaganju pružanja pravilne njege. Osim toga, na globalnom nivou, dememncija ne utječe samo na pacijentovo najbliže okruženje, već i na društvo u cjelini.

Trebamo znati da demencija utjiče na živote svih nas, samo na različit način. Cilj ovog skupa je da se poveća sposobnost zainteresiranih članova zajednice da lakše identificiraju simptome i znakove oboljenja u sklopu dementnog sindroma. Dodatno, da se ojačaju i kapaciteti njegovatelja i članova obitelji za pružanje pravovremene i primjerene podrške oboljelima. No, kao organizacije civilnog društva, SEC i MEMO Fokus ovim putem zajedno ulažu i napor za povećanje svjesnosti ključnih aktera o ovom gorućem zdravstvenom problemu.