SEC

SEC

sec tim

Socijalno-edukativni centar Banja Luka (SEC) je novoosnovana ustanova specijalizirana za stručno obrazovanje odraslih na području socijalnih zanimanja. SEC je jedina ustanova ove vrste u Bosni i Hercegovini.

SEC je dinamična, obrazovna ustanova u kojoj se obrazovni proces provodi po andragoškim standardima (standardi obrazovanja odraslih). Nastavni sadržaji i metode rada su u potpunosti prilagođeni potrebama i predznanju polaznika.

U svom djelovanju SEC primjenjuje načela jednakosti i ravnopravnosti, poštivanja dostojanstva i svetosti osobe, zabrane diskriminacije, te načelo profesionalnosti.

SEC provodi javno važeće programe osposobljavanja za obavljanje poslova iz oblasti socijalnih zanimanja, a ujedno nudi i veliki broj neformalnih treninga iz iste oblasti.

SEC je 08.06.2011. registriran u Okružnom privrednom sudu Banja Luka (rješenje broj 057-0-Reg-11-001133). kao i kod Poreske uprave RS, 16.06.2011., sbrojem JIB-a 4403324210000.

Projekt SEC

Ustanova za obrazovanje odraslih “Socijalno-edukativni centar” (SEC) osnovana je u sklopu istoimenog projekta kojeg zajednički provode Caritas Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Caritas Austrije uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije i Vlade Gornje Austrije.

Cilj projekta je razviti sustav obrazovanja koji će biti usmjeren na potrebe socijalno ugroženih kategorija stanovništva, odnosno stvoriti socijalna zanimanja kao potpuno novi vid „poslovnog“ profila u društvu.

Postoje dva sadržajna projektna dijela:

  • Osnivanje Ustanove za obrazovanje odraslih SEC u RS-u koja će provoditi planirane oblike obrazovanja odraslih i
  • Lobiranje, na državnoj razini i u Federaciji BiH, s ciljem uspostavljanja mogućnosti za obrazovanje odraslih osoba u cijeloj BiH, odnosno s ciljem osnivanja ispostava SEC-a širom BiH.

Dugoročno gledano Projektom se želi:

  • Razviti obrazovni sustav u BiH koji će biti orijentiran i prema potrebama iz socijalnog područja.
  • Poboljšati njegu osoba u potrebi kroz osposobljavanje kvalificiranog osoblja.
  • Ponuditi veće mogućnosti za zaposlenje socijalno ugroženim i nezaposlenim osobama.
  • Poboljšati učinkovitost socijalnih organizacija i ustanova putem profesionalizacije stručnog osoblja te putem razvoja upravljačkog kadra.
  • Razviti mobilnost i radnu konkurenciju polaznika.
  • Umanjiti marginalizaciju ugroženih skupina društvu (nezaposleni, starije osobe, osobe s invaliditetom, žene, mladi i dr.) te poboljšati njihovu socijalnu poziciju.

Planirano trajanje projekta: 1.12.2010. – 30.11.2014.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress