Caritas biskupije Banja Luka obilježio je Međunarodni dan Alzheimerove bolesti

 

U okviru projkta “Ne zaboravi”, koji financira Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije a implementiraju dva biskupijska Caritasa Banja Luka i Mostar, Caritas biskupije Banja Luka obilježio je Međunarodni dan Alzheimerove bolesti pod nazivom “Tko može dati veliki doprinos u borbi protiv predrasuda i stigmatizacije osoba s demencjiom?”

 

Nedostatak informacija odnosno nedostatak znanja o simptomima, razvoju bolesti i načinu ophođenja i komunikaciji s oboljelom osobom od strane okruženja,  vodi k dodatnoj izolaciji, socijalnoj i društvenoj isključenosti te usamljenosti osobe s demencijom. Navedeni problemi jednako pogađaju  članove obitelji, koji se brinu o demetnoj osobi.

 

Tim je povodom 20.09.2019. godine održan susret u prostorijama Socijalno Edukativnog Centra Banja Luka sa zaintresiranim osobama: članovima oboljelih osoba, socijalnim i zdravstvenim radnicima, predstavnicima Gorske Službe Spašavanja Banja Luka, starijim sugrađanima te djelatnicima Caritasa na temu borbe protiv predrasuda i stigmatizacije osoba s demencijom. Gospođa Dijana Simonović, kći oboljele osobe od demencije, podijelila je svoja iskustva vezana za određene predrasude, ali je iznijela i pozitivne primjere razumijevanja i prihvaćanja bolesti njene majke od strane susjeda i prijatelja.

 

Podizanje društvene svijesti o Alzheimerovoj bolesti kroz informiranje i edukaciju, prvi je korak u smanjenju predrasuda i stigmatizaciji osoba s demencijom. A tko može doprinijeti da se stvari u društvu počnu mijenjati nabolje? Odgovor na pitanje glasi: svatko od nas može/treba dati svoj doprinos, zbog toga je u kutiji za odgovor postavljeno ogledalo!

 

Caritas Banja Luka